Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Äpplet blev en världsnyhet

nyhet
2022-10-31
Nyheten om fyndet av Vasas systerskepp Äpplet spred sig i förra veckan som en löpeld runt jorden. Nyhetsbyråer och medier över hela världen uppmärksammade det världsunika fyndet utanför Vaxholm i Sverige. Det blev en hektisk vecka för människorna bakom fyndet – marinarkeologerna på Vrak – Museum of Wrecks.

När nyheten om fyndet av det stora vraket av Äpplet gick ut, dröjde det inte länge innan journalister världen över fortsatte sprida nyheten. En syster till – och nästan en kopia av – det kända skeppet Vasa i Stockholm, hade hittats. Stora medier och nyhetsbyråer som CNN och AP följde efter, och snart stod det att läsa om Äpplet i medier i allt från Madagaskar till Alaska.

Marinarkeologerna Jim Hansson och Patrik Höglund har i många intervjuer för radio och tv, på svenska och engelska, den senaste veckan berättat om hur de har dykt, undersökt och forskat fram att vraket de funnit i Vaxholm verkligen är Äpplet.

– Det är helt otroligt med denna enorma uppmärksamhet. Vi visste att detta var stort, men att Äpplet och de välbevarade vrak som finns i Östersjön nu är kända bland människor i jordens alla hörn, det är så häftigt!, säger en trött men glad Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak – Museum of Wrecks.

Om Äpplet

Äpplet blev färdigt 1629, ett år efter att Vasa sjönk. Efter 30 år i tjänst som örlogsskepp sänktes Äpplet avsiktligt i ett sund utanför Vaxholm, för att hindra angripare att segla in till Stockholm.

Några rubriker från världsmedier

”Wreck of Äpplet, sister ship to famous 17th-century warship Vasa, found in Sweden & More Trending News” (CNN)

”Swedish archaeologists find 17th-century warship” The Guardian

”Lost 17th-Century warship found in Sweden” (Borneo Bulletinen)

”Wreck of 17th-century warship, sister ship to famous Vasa, found in Sweden”, (Latest Nigerian News)

”Un bateau jumeau du Vasa découvert près de Stockholm” (La Croix)

”Schwedische Archäologen entdecken Schwesterschiff der berühmten ´Vasa´”, (SWR Fernsehen)

”Odnaleziono wrak galeonu Jabłko, siostrzanej jednostki okrętu Waza”. (Morski.pl)