Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Kanonport på batteridäcket.

År 1625 beställde Gustav II Adolf fyra nya örlogsskepp, två stora och två lite mindre. De två stora skeppen fick namnen Vasa och Äpplet. Skeppet Vasa kantrade på sin jungfrufärd och finns idag i ett av världens populäraste museer. Äpplet sänktes utanför Vaxholm 1659 för att vara en del av en spärr som skulle hindra fienden från att nå Stockholm sjövägen. Nu har Vraks marinarkeologer hittat Äpplet.

Fakta

Djup:

Byggd: 1629

Längd: 47,7 meter

Bredd: 12,6 meter

Förlist: 1659

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Redan i mitten av 1500-talet inledde svenska flottan arbetet med att spärra ett smalt sund utanför Vaxholm. Under 1600-talet sänktes minst 10 stora svenska örlogsskepp avsiktligt i på platsen, ett av dessa var Äpplet.

Äpplet färdigställdes 1629 av skeppsbyggmästaren Hein Jacobsson. Han hade året innan färdigställt Vasa och misstänkte, redan innan skeppet sjösatts, att Vasa byggts för smalt och därför sannolikt var instabilt. Äpplet byggdes därför bredare och fick därmed med en lite annorlunda skrovform.

När Sverige gick med i det 30-åriga kriget fanns Äpplet med bland de fartyg som seglade mot Tyskland. Hon hade cirka 1 000 man ombord varav 900 var soldater. Därefter var fartyget i aktiv tjänst fram till 1658. Sannolikt var hon ofta stillaliggande då de stora skeppen sällan användes eftersom de var dyra att underhålla, de var sämre seglare och svårare att manövrera än de mindre skeppen.

1658 besiktades Äpplet och man insåg att fartyget inte längre var i sådant skick att det var lönsamt att reparera henne. Året efter sänktes hon.

2021 påträffade marinarkeologerna från Vrak tillsammans med Försvarsmakten ett mycket stort vrak i ett sund utanför Vaxholm och under våren 2022 fortsatte undersökningarna. Merparten av skrovet är bevarat till i höjd med undre batteridäck och sticker upp cirka 6-7 meter från botten. Delar av skeppets sidor ligger nedfallna på botten men är relativt intakta.

Efter att ha sammanställt information om mått, konstruktionsdetaljer, träprover och arkivmaterial kunde arkeologerna på Vrak konstatera att vraket de hittat var Äpplet, Vasas systerfartyg.

Eken till skeppsvirket har huggits 1627 i Mälardalen (Ängsö slott mellan Västerås och Enköping) – på samma plats som Vasas virke något år tidigare.

 

Läs mer om Äpplet på Digitalt Museum

Fakta

Djup:

Byggd: 1629

Längd: 47,7 meter

Bredd: 12,6 meter

Förlist: 1659

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Se var vraket ligger Till kartan