Brendan Foley och ett mynt likt de som hittats på skeppet.
Många spännande fynd har hittats vid Gribshunden, bland annat en handbössa, delar av kanoner, armborst, kryddor, brynja – och en tumstor metallklump. Den lilla silverklumpen visade sig vid röntgenundersökning vara ett hundratal mynt från både kung Hans tid och tidigare under 1400-talet. Historiska museet i Lund kunde identifiera mynten från tre danska regenter.* Mynt från Kristofer av Bayern som var dansk kung fram till 1448, Kristian I som tog över tronen därefter, samt kung Hans som blev kung 1481 och som var med och överlevde när skeppet Gribshunden sjönk. Troligen var dessa äldre mynt avsedda som krigsmedel för att kunna betala soldater.
I sommar vill arkeologerna och andra forskare noga undersöka skeppets konstruktion. Av träprover vet man redan att skeppsvirket kommer från Ardennerna i sydöstra Belgien. Det är känt att danska kungahuset hade kontakter med Holland och länderna där omkring. Och möjligen kan de varit inspirerade av de framstående portugisiska skeppsbyggarna.
– Nu vill vi koncentrera oss på hur skeppet var konstruerat, det finns ett internationellt intresse för det. Vi vill inte ta upp fler föremål från vraket än de 500 som nu vi nu håller på och konservera och ska förvara, säger Brendan Foley arkeolog vid Institutionen för Arkeologi och antikens historia i Lund, med eftertryck.
– Danska kung Hans Gribshunden var inte bara ett fartyg – det var ett slott och en mobil regering, berättar Brendan Foley. Han reste runt för att behålla sin ställning från Gotland, Skåne och Blekinge i öst – till Island, Norge och de skotska öarna i väst.
Forskarna kommer i år även att jämföra borgen och maktcentrumet Glimmingehus på Österlen i Skåne med Gribshunden. Ägaren till Glimmingehus var ombord på Gribshunden, och forskarna väntar sig flera spännande kopplingar.
Ungefär fyrtio forskare från tio olika länder har deltagit i undersökningarna av Gribshunden. Lunds universitet och Blekinge museum ansvarar för de nya undersökningarna i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun. Crafoordska Stiftelsen har varit huvudfinansiär. Även många internationella forskare, exempelvis från USA, Storbritannien, Italien och Danmark, deltar.
Gitte Ingvardsson, foto: Andreas Manhag.
*Nyligen publicerades en vetenskaplig rapport om silvermynten av numismatiker Gitte Ingvardson numismatiker vid Historiska museet i Lund, i Journal of Archaeological Science: Reports