Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Brendan Foley och ett mynt likt de som hittats på skeppet.

Gribshunden som slott, Columbus och myntfynd

nyhet
2022-06-22
Gribshunden är ett mycket spännande vrak vid Blekinges kust. Kung Hans av Danmark var 1495 på väg från Köpenhamn till Kalmar för att träffa Sten Sture den äldre för att få svenskarna att stanna kvar i Kalmarunionen. Men vid Ronneby sjönk skeppet, troligen på grund av en olycka. Gribshunden är ett skepp som kan ha varit likt samtida Christopher Columbus skepp, borta sedan länge. I sommar ska skeppets form rekonstrueras – och mynt ombord har nyligen röntgats.

Mynt från 1400-talet har röntgats fram

Många spännande fynd har hittats vid Gribshunden, bland annat en handbössa, delar av kanoner, armborst, kryddor, brynja – och en tumstor metallklump. Den lilla silverklumpen visade sig vid röntgenundersökning vara ett hundratal mynt från både kung Hans tid och tidigare under 1400-talet. Historiska museet i Lund kunde identifiera mynten från tre danska regenter.* Mynt från Kristofer av Bayern som var dansk kung fram till 1448, Kristian I som tog över tronen därefter, samt kung Hans som blev kung 1481 och som var med och överlevde när skeppet Gribshunden sjönk. Troligen var dessa äldre mynt avsedda som krigsmedel för att kunna betala soldater.

Hur såg skeppet ut?

I sommar vill arkeologerna och andra forskare noga undersöka skeppets konstruktion. Av träprover vet man redan att skeppsvirket kommer från Ardennerna i sydöstra Belgien. Det är känt att danska kungahuset hade kontakter med Holland och länderna där omkring. Och möjligen kan de varit inspirerade av de framstående portugisiska skeppsbyggarna.

– Nu vill vi koncentrera oss på hur skeppet var konstruerat, det finns ett internationellt intresse för det. Vi vill inte ta upp fler föremål från vraket än de 500 som nu vi nu håller på och konservera och ska förvara, säger Brendan Foley arkeolog vid Institutionen för Arkeologi och antikens historia i Lund, med eftertryck.

Makt och kontroll

– Danska kung Hans Gribshunden var inte bara ett fartyg – det var ett slott och en mobil regering, berättar Brendan Foley. Han reste runt för att behålla sin ställning från Gotland, Skåne och Blekinge i öst – till Island, Norge och de skotska öarna i väst.

Forskarna kommer i år även att jämföra borgen och maktcentrumet Glimmingehus på Österlen i Skåne med Gribshunden. Ägaren till Glimmingehus var ombord på Gribshunden, och forskarna väntar sig flera spännande kopplingar.

Forskningsprojektet

Ungefär fyrtio forskare från tio olika länder har deltagit i undersökningarna av Gribshunden. Lunds universitet och Blekinge museum ansvarar för de nya undersökningarna i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun. Crafoordska Stiftelsen har varit huvudfinansiär. Även många internationella forskare, exempelvis från USA, Storbritannien, Italien och Danmark, deltar.

Gitte Ingvardsson, foto: Andreas Manhag.

*Nyligen publicerades en vetenskaplig rapport om silvermynten av numismatiker Gitte Ingvardson numismatiker vid Historiska museet i Lund, i Journal of Archaeological Science: Reports

Lunds universitet: Mynt från 1400-talet röntgades fram