Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Foto: Ingemar Lundgren / Blekinge museum

Gribshunden – samtida med Columbus

Utanför Stora Ekön i Ronneby skärgård ligger ett av världens bäst bevarade 1400-talsvrak. Det är Gribshunden, den danska kungen Hans flaggskepp, som sjönk här år 1495 efter en brand ombord.

Fakta

Djup: -

Byggd: -

Längd: -

Bredd: -

Förlist: 1495

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Det senmedeltida vraket ligger på norra sidan av Stora Ekön på cirka 10 meters djup. Många sportdykare har besökt det sedan det påträffades på 1970-talet. Kalmar läns museum och Blekinge museum har genomfört flera undersökningar.

Museet daterade till en början lämningen till 1450–1550. Träprover gav mer exakta uppgifter efter dendrokronologisk analys: virket fälldes vintern 1482–83 i nordöstra delen av dagens Frankrike.

Det gjordes många fynd på vrakplatsen, som kanonlavetter, ett gångspel för ankare, armborstpilar och rester av en ringbrynja i brons. Det mest iögonenfallande fyndet är nog stävfiguren i form av ett monster som slukar en skrikande man.

Med hjälp av skriftliga källor kunde vraket identifieras som Gribshunden, ett kravellbyggt skepp som tillhörde Danmarks kung Hans. 1495 var kung Hans på väg till Kalmar men tvingades att söka skydd för oväder vid Stora Ekön. En brand bröt ut ombord och skeppet blev snabbt övertänt. Kungen hade hunnit gå iland men enligt källorna omkom många ur besättningen och en stor mängd värdesaker gick förlorade.

Experter anser att vraket efter Gribshunden är ett av världens bäst bevarade 1400-talsskepp. En kittlande tanke är att skeppet förliste endast tre år efter att Christoffer Columbus seglade till Amerika med sitt skepp Santa Maria.

Fakta

Djup: -

Byggd: -

Längd: -

Bredd: -

Förlist: 1495

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Se var vraket ligger Till kartan