Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vrak och kustbevakningen genomförde undersökningen ihop.

Misstänkt fornminnesbrott på Bodekull-vraket

nyhet
2023-12-04
Utanför Dalarö i Stockholms skärgård vilar skeppet Bodekull, som sjönk år 1678. Nu har föremål från vraket flyttats och eventuellt försvunnit.

Under november har Vraks marinarkeologer genomfört dykningar på Bodekull ihop med Kustbevakningen, på uppdrag av polisen. Bakgrunden till arbetet var misstanken om att fornminnesbrott hade begåtts på vraket. Detta upptäcktes av guider vid Dalarö dykpensionat.

Dykningarna på platsen visade att Bodekulls galjonslejon flyttats, liksom ett av galjonstimren. Dessutom verkar ett mindre bronsföremål saknas. Vraks marinarkeologer kommer nu att analysera bilder från platsen för att bistå polisen.

– Vi har jobbat med detta problem i flera år nu, men det verkar bara vara toppen på ett isberg tyvärr, kommenterar Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak som undersökt Bodekull.

Han uppmanar allmänheten att vara uppmärksam:

–  Ser man något som verkar annorlunda kan man ringa Sjöpolisen, Kustbevakningen eller Marinens ledningscentraler. Det kan vara en båt som inte gillar när dom får uppmärksamhet eller om det dyks på konstiga tider.

–  Det är ju vårt gemensamma kulturarv som förstörs när det plundras eller rotas runt i så det är inte bara myndigheter detta rör. Det är bra om allmänheten känner till det, säger Jim Hansson.

Om Bodekull

1678 sökte svenska flottan vinterhamn i Kalmar istället för att segla upp till Stockholm. Skepparen Olof Styff på Bodekull fick i uppdrag att transportera mjöl till de vinterliggande fartygen. Under transporten gick Bodekull på grund och sjönk i Dalarö ström. I arkivhandlingar uppges att 20 fat vattenblandat mjöl räddades från det sjunkande fartyget.

Fartygslämningen ingår sedan april 2014 i Dalarö Skeppsvraksområde.