Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Dalarövraket / Bodekull – en tidskapsel från 1600-talet

Skeppare Olof Styff på skeppet Bodekull fick 1678 i uppdrag att frakta mjöl till svenska flottan som låg i Kalmar över vintern. Men Bodekull gick på grund och sjönk utanför Dalarö i Stockholms skärgård.

Fakta

Djup: 30 meter

Byggd: 1659–61

Längd: cirka 20 meter

Bredd: 5,5 meter

Förlist: 1678

Fartygstyp: Sannolikt en ombyggd struss

I augusti 2003 påträffade en privat dykargrupp ett mycket välbevarat vrak nära Edesön, strax norr om Dalarö, som de kallade Dalarövraket. Gruppen gjorde en enkel dokumentation, som de tillsammans med flera bärgade fynd överlämnade till Sjöhistoriska museet.

Föremålen föreföll vara från mitten eller andra hälften av 1600-talet. Till exempel kunde en glasflaska med sigill dateras till 1640–1670 tack vare dess karaktäristiska form. Sigillet visade sig vara ett engelskt adligt vapen.

Vid en besiktning av vraket kunde marinarkeologerna konstatera att vraket en gång varit ett drygt 20 meter långa kravellbyggt skepp. Ursprungligen fanns tre master och två undermaster står kvar i sitt ursprungliga läge. På botten nedanför förstäven ligger en galjonsfigur som föreställer ett lejon. Djupet vid fören är cirka 31 meter och i aktern cirka 28.

1678 sökte svenska flottan vinterhamn i Kalmar istället för att segla upp till Stockholm. Skepparen Olof Styff på Bodekull fick i uppdrag att transportera mjöl till de vinterliggande fartygen. Under transporten gick Bodekull på grund och sjönk i Dalarö ström. I arkivhandlingar uppges att 20 fat vattenblandat mjöl räddades från det sjunkande fartyget.

Fartygslämningen ingår sedan april 2014 i Dalarö Skeppsvraksområde.

Bodekull i 3D

Läs mer om Dalarövraket på Digitalt Museum

Fakta

Djup: 30 meter

Byggd: 1659–61

Längd: cirka 20 meter

Bredd: 5,5 meter

Förlist: 1678

Fartygstyp: Sannolikt en ombyggd struss

Bilder från vraket

Se var vraket ligger Till kartan