Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Teawreck är en tesil inspirerad av det gamla sättet att markera ut skeppsvrak genom att placera en grön flagga i området där skeppet upptäcktes. Precis som museet Vrak låter skeppsvrak förbli i havet, är Teawreck en påminnelse om att det riktiga museet fortfarande existerar i havet i väntan på att bli upptäckt. Teawreck är även kopplad till en av de mest eftersökta importprodukterna i Europa, säger studenten André Miller. Bild: André Miller.

Från fettmonster till vrakhängare

nyhet
2022-03-24
Fantasin och kreativiteten var det ingen brist på när studenter från Konstfack tog sig an uppgiften att skapa en produkt till Vraks butik. Fettbehållare, tesilar, smycken, klädhängare, barkbåtar och tvålhållare är några av de idéer som nyligen presenterades.

Studenterna tog i detta verklighetsnära uppdrag avstamp i museibutikens nuvarande småskaliga och hållbara varor. Efter två veckor kunde de presentera ett brett och roligt sortiment, ett spektrum av prototyper på varor som skulle kunna matcha utbudet på Vrak.

Produkterna är inspirerade av museets innehåll med en blinkning till båtar, vrak och marinarkeologi. Men även rent vatten och Östersjön finns med som uppslag bland förslagen. Museet ska nu se om något eller några av dessa idéer gå att förverkliga.

Bakgrund till projektet

Studenter vid masterprogrammet i design vid Konstfack fick i uppgift att ta fram ett förslag på produkt till Vraks museibutik, inspirerat av vrakvärlden. De skulle även ta hänsyn till museets hållbarhetsmål, samt sätta sig in i museets målgrupper, grafiska profil och kommunikationsstrategi.

Exempel på förslag

Prototyperna är ett urval, gjorda av studenter vid mastersutbildningen vid Konstfack.

Oljebehållare

Bild: Andrea G Portoles. 

Mitt förslag på Vrak-produkt är en behållare för använda matoljor och fetter från matlagning. Den insamlade oljan kan återvinnas och återanvändas vid tillverkning av andra varor som tvålar och ljus. / Andrea G. Portoles

Vägghängare i trä formad som ett vrak-märke

"HOOKED" Bild: Annika Toijanen

Min designidé är en vägghängd klädhängare som jag har valt att namnge HOOKED. Formen är direkt inspirerad av Vraks logotyp och den internationella skylten för skeppsvrak som används i alla sjökort och kartor. / Annika Toijanen. 

"Driftwood". Bild: Joakim Gustafsson.

”Detta designförslag bygger på återanvändning av drivved från Östersjön, som har samlats in från olika stränder i Sverige. Tillsammans med andra förnybara och biologiskt nedbrytbara material som jutetyg ​​och jutetråd blir det något nytt”. /Joakim Gustafsson.

"Flaskpost". Bild: Felicia Larsson. 

"Apnée". Bild: Julie Amira.

"Necklace for Vrak". Bild: Olle Hiorth.

"Sådd - plant for the Baltic". Bild: Matilda Karlsson.

"Wrack - the bell". Bild: Alexander Pennerup Nilsson.  

"Netvase". Bild: Louisa Molin.