Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vrak och sjöpolisen dyker på Osmundvraket

nyhet
2023-09-14
I veckan har marinarkeologer från Vrak dykt med sjöpolisen i Stockholms skärgård. Tillsammans har de undersökt det så kallade Osmundvraket, ett skepp som sjönk under 1500-talet och tog sin last av järn med sig till botten.

Osmundvraket kallas som det gör för att det är lastat med osmundar: knytnävsstora järnklumpar som kan bearbetas vidare för att skapa bättre järn. Idag finns upp emot 100 tunnor ombord där de flesta verkar vara lastade med osmundar från Sveriges järnbruk kvar på vraket, kanske finns där ännu fler. Så stora fynd av den här typen av järn är ovanliga och är ett av skälen till att vraket är ett unikt fynd. Det andra är att skeppstypen ännu är okänd.

I veckan har Vraks marinarkeologer dykt på Osmundvrakets fyndplats ihop med sjöpolisen. Syftet har bland annat varit att introducera sjöpolisens dykare till vraket så att de i framtiden ska kunna besiktiga det med den vård- och skyddsplan som Vrak tagit fram.

– Det är otroligt kul och givande att samarbeta med andra myndigheter som gör att vi får mycket större möjligheter till att bevara och skydda våra häftiga vrak, berättar Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak om veckans aktiviteter.