Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Våren på Vrak

nyhet
2024-01-09
Bebishäng för föräldralediga, djupdykning i vikingarnas värld och Vasas systerskepp Äpplet. Det är lite av allt spännande som händer hos oss – varmt välkommen!

Barnvagnsvisningar

Fr.o.m. måndag 5:e februari har vi vikt förmiddagarna till er och bebisarna! I vår utställning Resande Man har vi skapat en undervattensvärld med gosedjur på den mjuka mattan där bebisar kan krypa runt och upptäcka rummet mellan klockan 10 och 12.

Klockan 11.30 börjar barnvagnsvisningen, där vi berättar om olika vrak som presenteras i museet.

 • 5 februari – 27 maj, varje måndag klockan 10-12, visning klockan: 11.30
 • Erbjudande från Mackverket: Ät och fika till 20% rabatt i anslutning till barnvagnsvisningen

Att överleva en förlisning

Sara Hedrenius, en av de överlevande från M/S Estonias förlisning besöker Vrak. Hör henne berätta om räddningen och de intervjuer hon gjort med ytbärgare och befälhavare på de fartyg som kom till undsättning.

När Solen gick ner

Temahelg: Det svenska krigsskeppet Solen sjönk år 1627 utanför Gdansk i Polen. Varför? Följ med på en spännande visning.

 • 24-25 februari, visning på svenska klockan: 11 och 14
 • Visning på engelska klockan: 12 och 15

Sportlov på Vrak

Möt marinarkeologerna, gå vrakjakt, skapa undervattensdjur med konstpedagogen, besök Dyktankhuset och mycket mer!

 • 26 februari – 3 mars

Påsklov på Vrak

Påsklovet är ett perfekt tillfälle för familjer att göra saker tillsammans på Vrak! Häng med på visningar och hör om gamla skepp och skrock ombord. Under veckan fram till påsk pågår flera spännande aktiviteter i museet – var med och skapa undervattensdjur med hjälp av toarullar. Prova att dyka utan att bli blöt med VR-headset och upplev ett vrak under ytan eller klura på svaren i frågesporten Vrakjakten. 

 • 25-31 mars klockan: 10-17

Påskäventyret

Det verkar ha hänt något mystiskt på museet! Hjälp Vraks guide att hitta ledtrådar och ta reda på vem som egentligen är inblandad. Vem kan man lita på?

En rolig specialvisning som arrangeras för barn under påsklovet, två gånger per dag. Begränsat antal platser – måste förbokas.

 • 25-29 mars klockan: 11.30 och 14.30

Vasas syster Äpplet – temahelg

Specialhelg med dagliga visningar om Äpplet - Vasas systerskepp. Vi går till botten med vad vi hittills vet om skeppet Vasas syster, som hittades av Vraks marinarkeologer och marinen vid gemensamma dykningar år 2021.

 • 30-31 mars, visning på svenska klockan: 11 och 14
 • Visning på engelska klockan: 12 och 15

Vikingarnas hamnar i Hedeby och Sigtuna

Föredrag och kvällsöppet på Vrak. Hur såg den komplexa hamnverksamheten ut i vikingastaden Hedeby? Och hur fungerade förtullning av varor under Sigtunas äldsta tid, där arkeologerna ännu inte hittat stadens hamn? Föredraget hålls av Sven Kalmring, antikvarie med ansvar för yngre järnålder på SHM och docent vid Stockholms universitet, och Johan Runer, doktor i arkeologi och intendent vid Statens maritima och transporthistoriska museer..

 • 10 april, föredraget börjar 18, museet och baren är öppet till 20.
 • Boka biljett här

Kulturnatt Stockholm

Fri entré och nattöppet! Eldshow! Dykbilen kommer! Popupvisningar! Popcorn! Kom och fira kulturnatten på Vrak! Under kvällen kör vi pop up-visningar om olika vrak i Östersjön, och du kan ta något att äta eller dricka på Mackverket. Passa på att uppleva museet på ett annorlunda sätt, badandes i lampor och musik! Kulturnatten på Vrak vill du inte missa!

 • 20 april klockan: 18.00 - 00

Ubåten U479 – temahelg

Ubåten U479 sjönk utanför Estland under andra världskriget. Vraks guider håller visningar och berättar mer om hur det gick till när ubåten sjönk och mycket annat. Denna helg håller vi temavisningar om U479. Hur kan det ha varit att leva ombord på en ubåt under andra världskriget?

 • 27–28 april, visningar på svenska klockan: 11 och 14
 • Visningar på engelska klockan: 12 och 15

Osmundvraket – temahelg

Häng med Vraks kunniga guider på specialvisning om det så kallade Osmundvraket från 1500-talet. Vad fanns i lasten när skeppet sjönk och varför kallas det för Osmundvraket?

 • 25-26 maj, visning på svenska klockan: 11 och 14
 • Visning på engelska klockan: 12 och 15

Osmundvraket

Föredrag och kvällsöppet: Sannolikt har denna typ av skepp, med olika laster, varit en vanlig syn både i Stockholms hamn och på Östersjön under 1500-talet. Men i arkeologiska sammanhang är Osmundvraket det första i sitt slag. Under 2024 kommer nya, marinarkeologiska undersökningar att ske på Osmundvraket. Målet är att bärga två tunnor för analys av det mytomspunna osmundjärnet. Tunnorna som osmundarna är lastade i har visat sig vara unikt konstruerade för just osmundjärn. Vad beror det på? Undersökningarna syftar även till att dokumentera konstruktionstimmer från aktern med förhoppningen att kunna visa hur akterspegeln såg ut. Tack vare beviljade medel från Stiftelsen Voice of the Ocean, kan Vrak och Jernkontoret fortsätta sin gemensamma forskning om osmundhandeln på Östersjön.