Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Dykare vid Apollos sida. Foto: Jim Hansson, SMTM

Apollo och Maria - mysterium med Vasakänsla

Under 1600-talet sänkte den svenska flotta minst 10 stora örlogsfartyg öster om Vaxholm. Anledningen var att hindra fientliga fartyg att ta sig in till Stockholm. Två av de sänkta fartygen var Apollo och Maria, som under nästan 30 års tid tjänstgjort i den svenska flottan.

Vid en marinarkeologisk undersökning 2019 påträffades två stora vrak utanför Vaxholm. De förmodades vara skeppet Vasas systerskepp, byggda åren efter Vasas förlisning. Vraken var skadade, men ett antal träprover för åldersdatering togs. Provsvaren visade att träden fällts vintern 1646/47, cirka 15 år efter byggandet av Vasas systerskepp.

Pusselbitar

Fler prover togs vid nya dykningar på platsen. Arkeologerna gjorde dessutom mätningarna som möjliggjorde en beräkning av skrovens längd, bredd och form. De nya provsvaren överensstämde med den tidigare analysen. Virket hade huggits i norra Tyskland och östra Sverige.

I gamla skeppslistor hittade marinarkeologerna två skepp som byggts 1648. Apollo i Wismar vid tyska östersjökusten och Maria på Skeppsholmen i Stockholm. Fartygens storlek passade väl in på vraken i Vaxholm. Träprovernas ursprung, norra Tyskland för det mindre och östra Sverige för det större vraket, passade också in. Båda fartygen skall enligt källorna ha sänkts i vattnet öster om Vaxholm.

Både Apollo och Maria var uttjänta 1675/76 efter knappt 30 år i flottans tjänst. De har då använts flitigt och deltagit i flera drabbningar, bland annat slaget vid Mön 1657 och i förlusten vid slaget i Öresund 1658. År 1677 sänks de slutligen i Vaxholm.

Se var vraket ligger Till kartan