Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Jutholmsvraket – en holländsk gåta

När en grupp dykare hörde talas om Oscar Ekbloms berättelser blev de genast intresserade. Det var 1965 och Oscar var redan 95 år gammal när han beskrev att han i sin ungdom hört talas om en fartygskollision i farleden intill Jutholmen utanför Dalarö.

Fakta

Djup: 11-16 meter

Byggd: 1600-tal

Längd: Cirka 25 meter

Bredd: Cirka 5 meter

Förlist: Cirka 1700

Fartygstyp: Flöjt?

Dykargruppen började genast söka utanför den lilla fyren på Jutholmen. Efter bara tre lodningar fick de napp: det hade fastnat svartek på lodet. Snabbt tog de på sig sin dykarutrustning och gled ner i det mörka vattnet. När de återvände till ytan kunde de berätta att de hittat ett vrak ett tiotal meter utanför fyren, cirka 25 meter långt. Gruppen fortsatte dyka och bärgade många föremål, bland annat mynt som daterades till 1660-1685

Under åren 1970-74 genomförde Sjöhistoriska museet en av sina största vrakundersökningar någonsin vid Jutholmsvraket. Fynden som gjordes visade att fartyget sannolikt hade sjunkit omkring år 1700.

Historikern Christian Ahlström försökte identifiera fartyget med undersökningens resultat som grund. I arkiven hittade han information om Johan Lohe, en köpman från Stockholm. Lohe hade år 1700 hyrt in en dykare. Uppdraget var att bärga gods från ett fartyg, som han var delägare i, som hade sjunkit vid Dalarö.

Ahlström drog slutsatsen att vraket utanför Jutholmen kunde vara det holländska fartyget De Vrede van Amsterdam, förlist i september år 1700 på resa till Amsterdam. Märkligt nog har detta förslag till identifiering inte fått genomslag, utan vraket vid Jutholmen anses fortfarande vara oidentifierat.

Läs mer om Jutholmsvraket på Digitalt Museum

Fakta

Djup: 11-16 meter

Byggd: 1600-tal

Längd: Cirka 25 meter

Bredd: Cirka 5 meter

Förlist: Cirka 1700

Fartygstyp: Flöjt?

Se var vraket ligger Till kartan