Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Skeppsklocka. Foto: SMTM.

Lagerbielke – en omvänd klassresa

I vattenbrynet strax norr om det gamla varvet i Enhörna utanför Södertälje ligger resterna av ett örlogsfartyg. Det är korvetten Lagerbielke som fick sitt lite snöpliga slut här, efter att ha seglat till exotiska destinationer världen över.

Fakta

Djup: 1 meter

Byggd: 1848

Längd: 35 meter

Bredd: 9,7 meter

Förlist: 1910

Fartygstyp: Örlogsfartyg, korvett

Lagerbielke sjösattes på örlogsvarvet i Karlskrona 1848. Fartyget var cirka 35 meter långt, utrustat med 18 kanoner och hade en besättningen på 139 man.

Den militära karriären inleddes 1849–50 med ett besök i Medelhavet. I juli 1851 var det dags för statsbesök i Norge med prins Oscar, den blivande kung Oscar II. I september samma år lämnade Lagerbielke återigen Sverige, den här gången för att eskortera fregatten Eugenie till Sydamerika.

Efter besöket i Buenos Aires återvände Lagerbielke 1852 till Karlskrona. Skeppet tjänstgjorde som övningsfartyg och gjorde sammanlagt sju övningsexpeditioner. Under sin sista tid inom flottan var Lagerbielke logementsfartyg, bland annat i Värtan utanför Stockholm.

År 1910 såldes fartyget till privata köpare som ägde ett grustag vid Vinberga näs. Hon bogserades dit och lades vid stranden för att fungera som lastramp för fartyg som kom till platsen för att lasta grus.

Idag ligger det en gång så vittberesta fartyget just under ytan strax norr om Enhörna varv. Skeppet som under sin livstid besökte många länder och hade kungligheter som passagerare slutade sitt liv som lastramp i Mälaren. Tala om en omvänd klassresa.

Läs mer om Lagerbielke på Digitalt Museum

Fakta

Djup: 1 meter

Byggd: 1848

Längd: 35 meter

Bredd: 9,7 meter

Förlist: 1910

Fartygstyp: Örlogsfartyg, korvett

Se var vraket ligger Till kartan