Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Svartvit teckning av tvåmastat skepp till havs.

Teckning av Sif.

Sif – kollision i Kattegatt

Sif gick huvudsakligen lastad med trävaror från Sverige till England. Returlasten var nästan alltid kol. I augusti 1911 hade man lämnat Hull efter att ha lastad kol för leverans till Västervik.

Fakta

Djup: ?

Byggd: 1878

Längd: 36,7 meter

Bredd: 8,7 m

Förlist: 1911

Fartygstyp: Brigg

Ångaren som i full fart närmade sig Sif då hon låg och drev i närheten av Fladens fyrskepp var Britannia från Gävle. Liksom Sif gick hon med trä till England och kol tillbaka till Sverige. Hon var nu på resa norrut genom Kattegatt. När besättningen på Sif såg Britannia verkade det som om hon skulle gå akter om Sif. Men plötsligt girade hon babord och kom rakt mot Sif.

Ombord på Sif satt några ur frivakten uppe då värmen gjorde det svårt att sova. De hörde plötsligt styrmannen, som hade vakten på brygga, ropa: ”Vi blir överseglade”. Britannias för rände rakt in i Sif och gjorde ett stort hål i skrovsidan. Av någon anledning slog kapten på Britannia inte back i maskin utan fortsatte framåt vilket sannolikt blev räddningen för Sifs besättning.

De kunde från Sifs däck klättra upp på Britannias ankare och vidare upp på ångaren fördäck. Väl uppe på Britannias räknade styrmannen antal män och insåg att en man saknades, stuerten. Trots kollisionen hade han inte vaknat. Sifs kapten hoppade ner på Sifs däck och rusade fram till stuertens hytt och väckte honom. I sista stund lyckades de två ta sig till säkerheten på Britannia.

När Britannias kapten direkt därefter slog back i maskin och gled bort från Sif sjönk briggen nästan genast. Sifs besättning tog sig fram till bryggan där man berättade att Britannia hade fått ett stort hål i fören. För att inte vattnet skulle slå in i hålet fick hon gå mycket långsamt till Göteborg

Vid den efterföljande sjöförklaringen ansågs Britannia vållat olyckan.

Fakta

Djup: ?

Byggd: 1878

Längd: 36,7 meter

Bredd: 8,7 m

Förlist: 1911

Fartygstyp: Brigg

Se var vraket ligger Till kartan