Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Galjonsfiguren. Foto: Anders Näsman

Sjöhästen – häst på hundra meters djup

2002 påträffades en mycket välbevarad fartygslämning på cirka 100 meter djup. En fjärrstyrd undervattensfarkost skickades ned. Sikten var dålig men det gick ändå att se det fantastiskt välbevarade träfartyget i monitorerna. Galjonsfiguren var spektakulär – en häst med klor istället för hovar.

Fakta

Djup: 100 meter

Byggd: ?

Längd: 20-25 meter

Bredd: -

Förlist: I början av 1700-talet

Fartygstyp: Snaubrigg

Det var ubåtsräddningsfartyget HMS Belos som hittade vraket. Det var på uppdrag i mellersta Östersjön i januari 2002 när ett märkligt eko visades på sonaren. Det såg ut som ett helt segelfartyg med stående master. En ROV, en fjärrstyrd undervattensfarkost, skickades ner för att inspektera fyndet. De rörliga bilderna visade ett 25 meter långt fartyg med två stående master.

Galjonsfiguren i fören föreställer en häst med klolika fingrar istället för hovar. Händerna ligger tillrätta över magen och hästens bakre delar består av något som liknar en fiskstjärt. Figuren har fått ge namn åt vraket.

Några år senare genomfördes dykningar på platsen. På däck ligger delar av riggen nedrasade: rår, toppstänger, rep och block. Där finns även kvarlevor efter två människor.

Dykarna hittade inga synliga skador på skrovet så det är svårt att säga hur fartyget förliste. Troligen är det av typen snaubrigg och kan dateras till första delen av 1700-talet. Den typen av fartyg användes både som handelsfartyg och som örlogsfartyg.

Fakta

Djup: 100 meter

Byggd: ?

Längd: 20-25 meter

Bredd: -

Förlist: I början av 1700-talet

Fartygstyp: Snaubrigg

Se var vraket ligger Till kartan