Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Fartygets ankare. Foto: Petri Puromies.

Vrouw Maria – en kejsarinnas lyxvaror

I oktober 1771 ska ett litet holländsk skepp passera den finska skärgården på vägen mot Sankt Petersburg. Lastrummet är fyllt av konstföremål och exklusiva varor, bland annat kejsarinnan Katarina den storas. Vid ön Jurmo går fartyget på grund och sjunker. Mycket av den värdefulla lasten finns sannolikt kvar i vraket.

Fakta

Djup: 40 meter

Byggd: -

Längd: 26 meter

Bredd: 7 meter

Förlist: 1771

Fartygstyp: Handelsfartyg

Katarina den stora var mycket konstintresserad och grundade 1764 Eremitaget, idag ett av världens främsta konstmuseer. Hon köpte kontinuerligt in konst och i juli 1771 hade hennes agenter i Nederländerna ropat in en stor samling tavlor vid en auktion i Amsterdam. Konsten och en mängd andra varor lastades på det lilla tvåmastade fartyget Vrouw Maria för transport till Sankt Petersburg. Fartyget med nio mans besättning lämnade Amsterdam den 5 september 1771.

Den 3 oktober närmar sig fartyget den finska kusten. Men en hård storm bryter ut och Vrouw Maria får stora problem. Skeppet pressas mot land och fastnar till slut på ett grund nära ön Jurmo.

Trots hjälp från skärgårdsbönder i närheten kan fartyget inte räddas. Delar av lasten hinner dock bärgas innan Vrouw Maria sjunker och lägger sig tillrätta på över 40 meter djup.

1999 lokaliserade en grupp sportdykare en mycket välbevarad fartygslämning utanför Jurmo. Så småningom kunde de konstatera att det med största säkerhet är Vrouw Maria.

Vrouw Maria står idag nästan skrovhel på botten. Arkeologerna har påträffat många olika slags lyxvaror men de värdefulla konstföremålen har inte hittas.

Fakta

Djup: 40 meter

Byggd: -

Längd: 26 meter

Bredd: 7 meter

Förlist: 1771

Fartygstyp: Handelsfartyg

Se var vraket ligger Till kartan