Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vesta - iskall räddning

Vesta byggdes redan 1889 i Newcastle och köptes av Finska Ångfartygs AB. Hon gick i trafik för bolaget fram till 1918 då hon utsattes för ett sprängattentat i Mäntyluotos hamn som gjorde att hon sjönk. Vesta bärgades, reparerades och återinsattes i trafik.

Fakta

Djup: 39 meter

Byggd: 1889

Längd: 67 meter

Bredd: 10 meter

Förlist: 1945

Fartygstyp: Lastångfartyg

Den 13 januari 1945 avgick hon från Norrköping med 15 män och tre kvinnor i besättningen, lastad med 1 123 ton vete i lös form för transport till Helsingfors. Vesta saknade slingerskott, det vill säga avbalkningar som ska förhindra att lös last inte flyttar sig då fartyget kränger. Vete ansågs vara särskilt farlig att frakta utan slingerskott. Befälhavaren på Vesta ska ha varnats att lämna hamn med en så riskabel last och avsaknad av slingerskott i lastrummen.

Vid midnatt befann man sig mellan Örskär och Argos grund. I den grova sjön började fartyget kränga och den lösa vetelasten flyttade sig så mycket att man fick en kraftig slagsida. Man försökte åtgärda slagsidan utan att lyckas och man förstod att fartyget snart skulle kantra.

Befälhavaren gav order om att överge fartyget. Efter mycket möda lyckades man sjösätta babords livbåt och tre män och en kvinna lyckades ta sig ombord. Sex man lyckades samtidigt ta sig upp på en livflotte.

Flotten hade efter att ha slagit runt fyra gånger flutit iland på Norra Gåsgrundet där den upptäcktes av ett spaningsflyg. Jagaren Vidar tog sig till platsen och hittade flotten med tre män fortfarande vid liv. De tre hade frusit fast i flotten och fick bändas loss.

De tre männen var, tillsammans med de tre som kom iland på Örskär med babords livbåt, de enda från besättningen som överlevde. 

Vesta påträffades 1992 på nästan 40 meters djup. Vraket var då mycket välbevarat.

Fakta

Djup: 39 meter

Byggd: 1889

Längd: 67 meter

Bredd: 10 meter

Förlist: 1945

Fartygstyp: Lastångfartyg

Se var vraket ligger Till kartan